Waarom filmen?
Wat je trainingsdoel ook is, een correcte uitvoering van de oefeningen is altijd belangrijk. Het zorgt ervoor dat je veilig kunt trainen, dat de oefeningen meer effect hebben én dat je meer gewicht kunt tillen. Van grove aanpassingen tot de puntjes op de i zetten; er is altijd een winst te behalen.
Om jou goed online te kunnen coachen zijn duidelijke video’s van je lifts voor ons dus essentieel. Waar we bij personal training namelijk directe feedback kunnen geven, zien we bij online coaching alleen wat jij naar ons toestuurt.
Gelukkig heeft vrijwel iedereen een smartphone waarmee je video’s op kunt nemen. Als jij video’s van jouw oefeningen naar ons doorstuurt, kunnen wij jou vervolgens verder helpen om jouw techniek op een bepaalde oefening verder aan te scherpen.
Hoe zet je de telefoon stabiel neer?
Idealiter heb je een klein statiefje om je telefoon op te zetten. Deze statiefjes komen in alle soorten en maten. De kleinste en goedkoopste varianten kun je al voor een paar euro online bestellen. Voor een kwalitatief goed statiefje hoef je vaak niet meer dan drie tientjes neer te leggen.
Heb je geen zin om een statief aan te schaffen, mee te nemen of achter de balie van de sportschool te leggen, dan is er alsnog geen probleem. Met een beetje creativiteit kan elke shakebeker, dumbbell of ‘clip’ een statief worden.
Wat film je wel, en wat film je niet?
Natuurlijk hoef je niet elke herhaling, van elke set, van elke oefening, van elke training te filmen. Maar wat film je wél?
Welke oefeningen film je?
Probeer altijd de oefeningen te filmen die we nog niet behandeld hebben. In het begin zullen alle oefeningen nieuw zijn, maar vrijwel elk nieuwe schema bevat ook nieuwe oefeningen.
Op sommige oefeningen zullen we niets aan te merken hebben, maar er zijn altijd oefeningen waarbij wat te verbeteren is. Vooral bij de complexere ‘compound’ oefeningen, zoals de squat, bench press of deadlift, zijn vrijwel altijd verbeterpunten.
Soms hebben we niets aan te merken op de uitvoering van de oefening. In dit geval kun je gerust een paar weken zonder deze oefening te filmen. Film het na een paar weken weer, en stuur het door, zodat we kunnen kijken of de techniek nog steeds optimaal is.
Heb je feedback gekregen op de uitvoering van de oefening, probeer dit dan zo goed mogelijk toe te passen en stuur vervolgens een video van de verbeterde uitvoering van de oefening.
Welke sets film je?
Het aan te raden de laatste set van de oefening te filmen. Dit is het moment waarop de vermoeidheid het grootst is en technische fouten het duidelijkste naar voren komen.
Personal training
We raden onze online-coaching klanten altijd aan om te beginnen met een losse personal-training sessie. Dit geeft ons de mogelijkheid om directe de oefeningen aan te pakken. Met één uur personal training kunnen we vaak meer technische verbetering bereiken dan met een maand aan video-feedback. Neem contact met ons op of boek een gratis proefles.
Welke hoeken gebruik je bij het filmen van je lifts?
Filmen kan vanuit verschillende hoeken, die elk hun voor – en nadelen hebben. We gebruiken over het algemeen vier verschillende hoeken:
– schuin van voren
Deze hoek heeft over het algemeen onze voorkeur bij oefeningen zoals squats, deadlifts en dergelijke. Het geeft informatie over bewegingen in zowel het zogeheten frontale vlak als in het sagittale vlak. Deze vlakken worden hieronder nog verder uitgelegd.
– schuin van boven
Bij de benchpress (en dergelijke) is dit de hoek die ons het meeste informatie geeft. Net als bij het eerder genoemde voorbeeld laat dit mooi de bewegingen in het frontale en saggitale vlak zien. Omdat de meeste statieven niet hoog genoeg reiken zul je hiervoor een gym-buddy in moeten schakelen.
– zijkant
Bij deze filmhoek zien we het saggitale vlak, waarbij de bewegingen van voor naar achter, en van boven naar beneden goed zichtbaar zijn. Hierbij zien we onder andere de positie van de rug en de baan van het halter, belangrijke informatie. Het nadeel van deze hoek is dat we volledig missen wat er gebeurt in het frontale vlak.
– voorkant
Dit is het frontale vlak, waarbij we de zijwaartse bewegingen heel goed kunnen zien. Heb je asymmetrie in de bewegingen, dan is dit de beste hoek om dat te analyseren. Helaas missen we hierdoor elke bewegingen in het saggitale vlak, zoals de eerdergenoemde rugpositie en de baan van het halter.
Waar moet je verder op letten bij het filmen van je lift?
Naast het goed opstellen van je telefoon en het bepalen van de filmhoek, moet je nog met een aantal andere zaken rekening moeten houden. Maar met een beetje common sense kom je er wel.
Wat moet je vooral vermijden: een close-up shot, in een onderbelichte sportschool, met pikzwarte kleding, spotters die in de weg lopen in een powerrack wat de helft van het beeld belemmerd.